Timişoara City Marathon – istoria orașului în pas alergător

Orice concurs de alergare te provoacă şi te inspiră în mai multe feluri: să-ţi depăşeşti limitele fizice, să-ţi înţelegi mai bine blocajele mentale, să dobori vechi recorduri sau pur şi simplu să te bucuri de sport în aer liber. Timişoara City Marathon adaugă un motiv în plus: arhitectura unui oraş cu o mulţime de poveşti şi semnificaţii ascunse în forma, structura, anii sau atmosfera clădirilor lui.

Vei redescoperi istoria Timişoarei în alergare, în timpul curselor, însă până atunci iată care ar fi principalele puncte de atracţie pe care le poți descoperi cu ocazia Timişoara City Marathon.

Piaţa Libertăţii, Catedrala Mitropolitană, Bulevardul Revoluţiei din 1989 şi Castelul Huniade – principalele, dar nu singurele puncte de interes

Punctul de start, dar şi de finish al Timişoara City Marathon este Piaţa Libertăţii. Nici nu puteam alege un loc mai bun, având în vedere că cea mai veche dintre pieţele oraşului reprezintă, pentru mulţi, punctul de plecare în evoluţia Timișoarei. “Piaţa de Paradă”, “Piaţa Prinţul Eugeniu” sau “Freiheitsplatz” cum i s-a mai spus de-a lungul timpului, adăposteşte mai multe construcţii importante din punct de vedere istoric, dar şi arhitectural. Comenduirea Garnizoanei, fosta cancelarie de Război  – aripa de est a Primăriei Vechi, Primăria Veche, Cazinoul Militar, dar şi ruinele celei mai mari băi publice din oraş, “Baia Mare”, pregătite acum pentru conservare, sunt doar câteva dintre acestea.

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, inclusă pe lista monumentelor istorice, este un simbol al oraşului, fiind construită între anii 1936 şi 1940, după planurile arhitectului Ioan Traianescu. Arhitectura catedralei este una specială, care îmbină elemente reprezentative bisericilor medievale moldoveneşti şi elemente ale stilului neo-bizantin. Dimensiunile (catedrala este a treia cea mai înaltă clădire din România), liniile, învelişul din ţiglă smălţuită, cele 11 turle (cea mai înaltă – 83.70 m de la sol) – toate fac din Catedrala Mitropolitană un punct important în istoria, dar şi arhitectura Timişoarei.

Un alt punct de referinţă în cursele Timişoara City Marathon este şi Bulevardul Revoluţiei din 1989 cu clădiri din anii 1930, construite în diferite stiluri. Clădirea Prefecturii, Banca Timisiana, Palatul Administrativ sunt doar câteva dintre acestea.

În Piaţa Iancu Huniade se află cea mai veche clădire din Timişoara. Construit iniţial între 1308-1315 de către Carol Robert de Anjou, Castelul Huniade a trecut prin numeroase transformări de-a lungul timpului. Clădirea şi-a păstrat particularităţile arhitecturale, cum ar fi curtea patrulateră, poziţia turnului-donjon, faţada în stil romantic, decoraţiile neogotice ale ferestrelor etc.

Piaţa Sfânta Maria, Biserica Sinaia şi cartierul Fabric – atracţii turistice arhitecturale, recent incluse în cursele Timişoara City Marathon

Pe lângă aceste puncte ceva mai cunoscute ale Timişoarei, anul acesta dorim să aducem în atenţia participanţilor şi alte rute şi atracţii la fel de importante. Printre ele, Piaţa monumentului Sfânta Maria, Biserica Ortodoxă “Fecioara Maria” şi Fabric – Piaţa Romanilor.

Se pare că în locul în care se află acum piaţeta Sfânta Maria din Cartierul Iozefin ar fi fost martirizat Gheorghe Doja. Iniţial, acolo a fost adusă o icoană a Maicii Domnului, iar mai  apoi, aceasta a fost înlocuită cu o statuite. Un alt detaliu interesant este că la vest de acest loc se află clădirea Bisericii Reformate Cetate din Timişoara, locul de unde a pornit revoluţia din decembrie 1989.

Un pic mai departe de acest loc se află Biserica Ortodoxă Naşterea Maicii Domnului, cunoscută şi sub numele de Biserica Sinaia. Impozantă ca dimensiuni, structură şi arhitectură, biserica a fost construită de arhitectul Victor Vlad şi păstrează influenţe neobizantine, având ca model biserica Sfântă Sofia din Istanbul.

Cartierul Fabric este un cartier istoric al Timişoarei. După cum îi spune şi numele, în trecut aici era “centrul” fabricilor, breslelor, meşteşugarilor şi manufacturilor. Interesant este că şi naţionalitatea celor care l-au populat a fost din cea mai diversă, de la români şi sârbi, până la nemţi, colonişti francezi, italieni, spanioli, pentru ca mai apoi aici să se stabilească şi greci, armeni, evrei, maghiari sau cehi. La început, dezvoltarea economică a cartierului a fost favorizată de numeroasele sale canale, însă după un timp o mare parte de teren a devenit construibil. Stilul Secession este cel care predomină arhitectura clădirilor aflate în Fabric, multe dintre ele fiind destul de bine conservate.

Printre cele mai importante clădiri din cartierul Fabric pe care le vei putea vedea pe parcursul rutelor din Timişoara City Marathon sunt Catedrala Romano Catolică Millenium şi Sinagoga din Fabric.

Biserica Millenium are hramul Sfânta Maria şi este cea mai mare catedrală romano-catolică din Timişoara. Construită pentru a marca 1000 de ani de la creştinarea regelului Ştefan I al Ungariei, proiectul caredralei a fost semnat de arhitectul Lajos Ybl.

Sinagoga din Fabric a fost construită între 1897 şi 1899, având o arhitectură în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi neo-renascentiste italiene. Această clădire este considerată una dintre cele mai originale şi inedite ale oraşului, elementul său caracteristic fiind numeroasele turnuri şi cupole.