Timișoara City Marathon powered by UPT

Sportul, o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara

Sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică, fiind unul dintre puținele cazuri în care, imediat după înființarea universității, au pornit primele discuții cu privire la înființarea asociației sportive.

Primul rector, Traian Lalescu, era şi un mare iubitor de sport. Fusese, în 1916, primul preşedinte al Sporting Club Universitar Studenţesc Bucureşti (ulterior Sportul Studenţesc), iar în acea perioadă era membru în Comitetul Central al FSSR (forul conducător al sportului românesc). El a iniţiat şi înfiinţarea unei grupări sportive a Şcolii Politehnice. Astfel că, în toamna aceluiaşi an 1920, se ia decizia constituirii unei noi asociaţii sportive: Societatea Sportivă Politehnica Timişoara. Pe scurt, SS Poli, „Poli” devenind, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea şi fotbalul timişorean. La început, doar cu secţie de fotbal. Prima conducere a clubului a fost alcătuită din Victor Vlad (preşedinte) şi Ioan Zăgănescu (vicepreşedinte).

Echipa de fotbal a primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921. De atunci, pe parcursul a 100 de ani, sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara, iar data de 4 decembrie a devenit una simbolică, fiind cea la care este sărbătorit un adevărat brand al orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri – POLI!

Înființată în anul 1921, Societatea Sportivă Politehnica Timișoara avea în coordonarea ei mai multe secții sportive considerate de iarnă (scrimă, gimnastică) sau de vară (tenis de câmp, atletism, rugby). La început culorile reprezentative ale clubului erau alb-negru, schimbate ulterior cu culorile emblematice alb-violet (începând cu anul 1966).

Inaugurată în anul 1928, arena „Politehnica” (așa cum se numea la acea vreme) era una dintre cele mai cochete și moderne arene din oras, asigurând studenților „Școalei Politechnice” toate facilitățile de care aveau nevoie pentru a practica o gamă largă de sporturi, ghidându-se după „eterna lege – mens sana in corpore sano”, așa cum era prezentată în ziarul „Vestul” la momentul respectiv. Inaugurarea terenului a avut loc în prezența mai multor personalități timișorene ale vremii, generalul Alexandru Bunescu (comandantul Diviziei I Timișoara), inginerul Constantin Teodorescu (rectorul „Școalei Politechnice”), prefectul Dimitrie Nistor, primarul Augustin Coman, iar Tudor Chiroiu (căpitanul clubului de fotbal Politehnica Timișoara) a fost cel care a marcat momentul printr-un șut sănătos într-o sticlă de șampanie (imitând „botezul” vapoarelor).

„Poli” a devenit, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea şi sportul timişorean. Dacă în perioada interbelică echipa de fotbal a fost în umbra concitadinelor Chinezul și Ripensia, în 1948 Poli promovează și participă în premieră în Divizia A. Din acel moment, Poli devine, pentru mult timp, stindardul fotbalului timișorean.

După fotbal, sportul politehnist cu cea mai mare „audiență” este handbalul. Secția s-a înființat în 1947 și a pus, în câțiva ani, Timișoara pe harta localităților esențiale din handbalul masculin românesc. Știința (așa cum se numea clubul pe atunci) a devenit campioană națională la handbal în 11 (1956).

De-a lungul timpului, sportivii politehniști timișoreni au avut rezultate deosebite, pe plan național și internațional, inclusiv la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. În afara handbaliștilor, medalii olimpice au fost aduse sportului politehnist de către canotoare. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, Aurora Pleșca, legitimată la CS Politehnica, a obținut medalia de argint în proba de 8+1. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, consemnăm primul campion olimpic legitimat la un club din județul Timiș. Este vorba de Camelia Macoviciuc, în proba de dublu vâsle (alături de Constanța Burcică).

Pentru a reflecta importanța pe care Universitatea Politehnica Timișoara a acordat-o întotdeauna sportului, încă de la înființare, în urmă cu câțiva ani a fost demarată, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării instituției, o cursă, pe stadionul Știința, în care studenții, cadrele didactice și toți cei care sunt alături de UPT aleargă un număr de tururi de pistă egal cu numărul anilor de existență ai universității. Tradiţionala cursă de alergare în cadrul Zilelor Politehnicii, organizată în parteneriat cu Alergotura, a mobilizat de la an la an tot mai mulţi studenţi şi cadre didactice și ajuns deja cât un maraton. 

Pentru a rememora rolul pe care sportul, atât cel de masă, cât și cel de performanță, l-a jucat în Universitatea Politehnica Timișoara de-a lungul ultimilor 100 de ani, în 4 decembrie 2021, în sala Auditorium din Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, a fost organizat un eveniment aniversar ce a reunit foste și actuale glorii ale echipei, reprezentanți ai conducerii universității și invitați speciali, atât online, cât și fizic.

  Sărbătoarea a fost deschisă de rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a reamintit cum, în urmă cu 100 de ani, când se închega prima comunitate academică din Timișoara, Societatea Sportivă a Școlii Politehnice, inițiată aproape simultan cu universitatea, un caz atipic în România acelor ani, a adus acel set de valori care însoțește mișcarea sportivă: tenacitate, spirit combativ, camaraderie, bucuria victoriei, dar și asumarea eșecurilor. Rectorul UPT a subliniat rolul pe care Politehnica Timișoara l-a avut în crearea unei comunități și a celui mai important brand al Timișoarei, mulțumind sportivilor, antrenorilor și conducătorilor care au făcut ca acesta să strălucească.

Pentru a celebra importanța pe care brandul POLI îl are în Timișoara și în țară, Romfilatelia a lansat, în 2021, o emisiune filatelică cu tema „Centenarul Societății Sportive Politehnica Timișoara”. Emisiunea filatelică cuprinde un întreg poștal cu timbru marcă fixă în care sunt reproduse imagini din competițiile Societății Sportive Politehnica Timișoara. De asemenea în întregul poștal se poate revedea imaginea primului rector al Șolii Politehnice timișorene, Traian Lalescu. Totodată, emisiunea conține 1 timbru și un plic „prima zi”. Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei, este redată silueta unui fotbalist, alături de un detaliu architectonic al fațadei Universității Politehnice Timișoara și sigla Societății Sportive Politehnica Timișoara.

În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei infrastructuri care să susțină această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior.

„Politehnica noului secol” presupune însă și întreținerea și modernizarea acestei baze, concomitent cu aducerea acesteia la standardele de astăzi.

Stadionul Știința, inaugurat în 1928, ca bază sportivă a Politehnicii, va fi complet reabilitat, cu facilități moderne atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori. Lucrările la proiectul futurist de modernizare a Stadionului Știința, de 10 milioane de euro, au demarat în 15 ianuarie 2024, după ce contractul a fost semnat în luna decembrie. Proiectul cuprinde construcția unei tribune cu o capacitate de 1.500 de locuri, o parcare etajată de 200 de locuri, printre care și 4 locuri pentru autocare și 18 locuri pentru persoane cu dizabilități, fiind prima parcare etajată din Timișoara în afara centrelor comerciale, 2 terenuri de minifotbal, vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, cabinet medical, cafenea cu terasă.

Ample lucrări de modernizare au demarat și la Baza sportivă nr. 2 a Politehnicii. Dintre proiectele aflate în derulare, cel al sălii de sport de pe Aleea Ghirodei este aproape de finalizare, tribuna de la Stadionul Știința evoluează într-un ritm rapid, iar în ceea ce privește Sala Polivalenta, au fost trimiși spre aprobare noii indicatori tehnico-economici.

facebook
instagram
video
tik-tok