WORKSHOP
Sportul de plăcere/sportul de performanță
Dezbatem, într-un workshop deschis comunității timișorene, importanța sportului , practicat de plăcere sau de performanță. Vorbim despre sănătate, despre bucuria de a fi activ, relaxare și socializare. Totodată, îi provocăm pe sportivi a căror valoare este recunoscută în domeniu să ne povestească despre dedicarea și intensitatea pe care le presupune sportul de performanță și importanța stabilirii unor obiective clare.
Workshop-ul este dedicat celor pasionați de activități fizice, fie că practică sportul la nivel de amatori, fie că își doresc să facă performanță. Evenimentul își propune să exploreze diferențele și provocările întâlnite în sportul de plăcere comparativ cu cel de performanță, prin intervențiile unor profesioniști și sportivi cu experiență.
Printre invitați se numără Alin Molcut, profesor de atletism la UPT, care va discuta despre importanța pregătirii fizice și mentale, dar și aspecte esențiale precum nutriția, somnul și gestionarea oboselii. Participanții vor avea ocazia să asculte și poveștile de succes, precum și provocările unor alergători amatori și să învețe despre perseverență în sportul de anduranță de la invitatul nostu special, alpinistul Horia Colibășanu.
Workshopul se încheie cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.
Participarea este gratuită, dar necesită înscrierea prealabilă prin completarea unui formular
Programul evenimentului:
18.00 – 18.30 – Sportul de plăcere vs. sportul de performanță
Alin Molcut, cadru didactic în cadrul Departamentului de Educație Fizică și Sport al UPT, ne vorbește despre definirea standardelor de performanță, importanța încălzirii, nutriție, somn, oboseală
18.30 – 19.20 – Despre succese și eșecuri în alergarea de amatori
Cătălina Bocan – conferențiar, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul UPT
„Sportul face parte din viața mea de când mă știu. Am început cu înot și tenis de masă, în copilărie, iar acum sunt triatlonistă legitimată la FRTRI. Am descoperit, în timpul studiilor de arhitectură, bucuria drumețiilor montane, iar această pasiune s-a extins într-un stil de viață activ pentru întreaga familie: antrenamente de înot, alergare montană și MTB, toate alături de copiii mei. Triatlonul a fost un pas natural, evoluând spre competiții de distanță olimpică, medie și lungă, precum X-man și Ironman. O ocazie unică a fost participarea la Maratonul pentru toți din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Plănuiesc să continui în competiții de înot, ciclism și alergare, dar și să dezvolt activitățile sportive cu studenții mei.”
Mara Guler – medic, legitimată la CS Universitatea Arad
„Sunt prima atletă din România care a alergat 24 de ore și 6 zile consecutiv, ambele curse câștigate. În 2018, am devenit prima femeie din România care a alergat 1000 de mile în Grecia, terminând în 13 zile și 21 de ore, câștigând cursa Open. În 2020, am fost campioana națională la 24h, la București, iar în 2024 am stabilit un nou record național feminin la 6 ore, parcurgând 77,65 km. Alte recorduri naționale includ cele la 12 ore, 24 de ore și 48 de ore. Am obținut locuri de top la campionatele mondiale, inclusiv locul 6 mondial la Taipei în 2023. Îmi doresc să continui să reprezint România în competițiile internaționale și să îmbunătățesc performanțele.”
Răzvan Farkaș – alergător de cursă lungă în echipa națională a României, membru Alergotura
„Am început să alerg în 2008, curios dacă pot termina un semimaraton de 21 km. A fost greu, dar frumos. De atunci, am evoluat de la maratoane la curse de ultramaraton, locul în care mă regăsesc cel mai bine. Cu răbdare și perseverență, am devenit de două ori campion național la 24 de ore și am participat cu echipa României la campionatele europene și mondiale. Una dintre cele mai mari realizări ale mele este terminarea Spartathlonului din Grecia, o cursă de 245 km. Pentru mine, ultramaratonul nu înseamnă doar timpi și clasamente, ci și drumul parcurs până acolo și poveștile trăite pe parcurs.”
Alina Preda – sportivă legitimată la ACS Super Sport Club Timișoara, membru Alergotura
„Sportul a fost întotdeauna parte din viața mea, dar în ultimii zece ani, alergarea de plăcere s-a transformat într-o disciplină, odată cu descoperirea ultraatletismului. Această disciplină m-a condus la titlurile de campioană națională în proba de 12 ore (2019 și 2023, cu un PB de 120 km) și la participarea în lotul României la Campionatele Europene și Mondiale de ultraatletism. Cel mai bun rezultat în proba de 24 de ore este 210 km. Voi continua să mă dedic competițiilor de ultraatletism, îmbunătățindu-mi performanțele și reprezentând România la nivel internațional.”
Mircea Covaciu – maratonist, membru Alergotura
„Alergarea este parte din identitatea mea. Fără ea, nu mă pot imagina. Deși sunt un alergător amator, din 2010 mă antrenez la un nivel aproape de performanță, alergând între 500 și 700 km pe lună, cu două sesiuni de antrenament pe zi. Nu sunt motivat de medalii sau cupe, deși am reușit să le obțin la multe dintre cursele la care am participat. Pentru mine, adevăratele trofee sunt experiențele și amintirile trăite alături de familia mea – soția și băiețelul nostru Elian –, care sunt mereu lângă mine la maratoane.”
19.20 – 19.50 – Perseverența în sportul de anduranță
Invitat special: alpinistul Horia Colibășanu
19.50 – 20.00 Q&A, discuții